Afbeelding

Arco: verborgen geschiedenis

Column

Het is niet het goud van Troje en evenmin de ontdekking van een nieuwe piramide. Maar ergens aan de Oude Maas wacht een stukje Barendrechtse historie erop om weer zichtbaar gemaakt te worden.

Ik heb het over de oprit van de Barendrechtse Brug. Ooit lag hier de grootste hefbrug van Europa. Via de brug kon je te voet, met je hondenkar of in een kuchende T-Ford de rivier oversteken. Maar de meeste mensen kozen voor de stoomtram van de RTM.

De geschiedenis van de Barendrechtse Brug en de stoomtram fascineert veel Barendrechters. Onlangs kondigde de Historische Vereniging aan dat ze wat foto’s en films van de brug zouden laten zien. Het trok op zaterdagmorgen gelijk een vol zaaltje. Er kwamen niet alleen ouderen die de brug nog hadden meegemaakt. Ook ‘jongeren’ die nu aan de Achterzeedijk wonen waren kwamen kijken naar oude beelden van hun buurt.

De tram van de RTM verdween in 1956 uit Barendrecht. De brug zelf werd in 1969 gesloopt. Van de brug is een stalen deel overgebleven dat op de oprit is geplaatst. De tramlijn is op het eerste gezicht helemaal verdwenen.

Toen de RTM in 1956 stopte met de lijn door Barendrecht naar de Hoeksche Waard, werd de spoorbaan opgebroken. Rails en bielzen werden afgevoerd. Maar een klein stukje bleef liggen. Op de oprit van de Barendrechtse Brug werd er gewoon asfalt overheen gelegd.

Aan de overkant van de rivier is iets soortgelijks gebeurd. Maar daar is het laatste stukje spoor zichtbaar gemaakt. Met een bordje erbij.

Hier in Barendrecht heeft iemand twee stukjes asfalt weggebikt. Daardoor is nu een paar centimeter RTM-spoor weer te zien. Hoeveel spoor er onder het asfalt ligt? Niemand die het weet. Maar het is in ieder geval het laatste stukje RTM-spoor van Barendrecht.

In 2019 bracht Arco van de Ree het boek ‘Baken in het landschap’ uit, met daarin verhalen over de Barendrechtse Brug. Bij de presentatie vertelde hij toenmalige wethouder Tanja de Jonge over het tramspoor op het bruggenhoofd. De wethouder beloofde dat op het gemeentehuis te bespreken. Nooit meer wat van gehoord.

Het is een kleine moeite om het spoor van het asfalt te ontdoen. Dan is een roemrucht stukje Barendrechtse historie weer zichtbaar.

Advertenties uit de krant